Κυριακή 6 Ιουλίου 2014

ΜΑΝΙΤΑΡΙ REISHI





Το Reishi είναι ένα είδος μανιταριού που είναι ιδιαίτερα γνωστό για τις θεραπευτικές του ιδιότητες μεταξύ των φυτών της ασιατικής Ηπείρου.
Αρκετοί είναι οι βοτανολόγοι που το θεωρούν ως «τον βασιλιά των βοτάνων».


Όπως όλοι οι μύκητες αναπτύσσεται πάνω σε νεκρή οργανική ύλη και κυρίως σε κούτσουρα ή σε κορμούς δένδρων ιδίως σε σφένδαμο στις παράκτιες περιοχές της Κίνας. Σήμερα, reishi mushtroom αποτελεσματικά καλλιεργείται σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους είτε στις κορμούς ή ροκανίδια κρεβάτια.
Το κινέζικο όνομα είναι lingzhi Reishi.
Περιέχει στερόλες, κουμαρίνη, η μαννιτόλη, πολυσακχαρίτες και τριτερπενοειδή και έχει αποδειχτεί η θεραπευτική του δράση σε  διάφορες καταστάσεις όπως κόπωση, αδυναμία, το άσθμα, αϋπνία και βήχα.
Μανιτάρι Reishi  παραδοσιακά παρασκευάζεται ως απόσταγμα ζεστού νερού. Φέτες μανιτάρια reishi προστίθεται σε μια κατσαρόλα με βραστό το νερό, το νερό στη συνέχεια  σιγοβράζει δύο ώρες. Η γεύση είναι πικρή. Εναλλακτικά, το εκχύλισμα reishi είναι διαθέσιμο ως συμπλήρωμα με την μορφή καψουλών, σκόνης ή υγρού.
Αναφέρεται ότι έχει θεραπευτική επίδραση σε καταστάσεις όπως  ως  ανοσορυθμιστικό, αντι-οξειδωτικό και ανοσοθεραπευτικό.


Επίσης μπορεί να έχει θετική επίδραση στην ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, την ρύθμιση του σακχάρου και της χοληστερίνης ιδιαίτερα της  LDL-χοληστερόλης καθώς και στην ηπατίτιδα Β, της  σπειραματονεφρίτιδα,  τον πόνο του έρπητα ζωστήρα , ισχαιμική καρδιοπάθεια για την αποφυγή της πηκτικότητας του αίματος και κυρίως ως προληπτικό του εμφράγματος παρουσιάζοντας δράση ανάλογο με την ασπιρίνη, βρογχίτιδα, σύνδρομο χρόνιας κόπωσης (CFS) , αϋπνία, τον  καρκίνο και την έλκος στομάχου. 
ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ
Μεταξύ των ανεπιθύμητων ενεργειών αναφέρονται ζάλη, ξηρότητα στόματος  και φάρυγγος , ρινορραγίες λόγω των κουμαρινικών ουσιών που περιέχει, ενώ είναι πιθανόν να παρατηρηθούν και γαστρεντερικά ενοχλήματα.



Αιμοραγικές διαθέσεις και αιμορραγίες μπορεί να παρατηρηθούν λόγω της επίδρασή του στην αποφυγή συγκόλησης των αιμοπεταλίων και για τον λόγω αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί αντί των καρδιοπροστατευτικών φαρμάκων όπως Plavix, Iscover και άλλων φαρμάκων που δίνονται για την ισχαιμία του μυοκαρδίου ενώ δεν πρέπει να χορηγείται παράλληλα με αυτά αφου αυξάνει την δράση τους και πιθανόν να προκαλέσει αιμοραγίες.
αντενδείκνυται επίσης η σύγχρονη λήψη με οινοπνευματώδη διότι μπορεί να εμφανιστεί εξάνθημα.