Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2013

ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΡΟΔΙΟΥ




Μπορεί το ρόδι να έχει σχετιστεί στην λαϊκή παράδοση με το «γούρι», την ευτυχία, την ευημερία, την καλοτυχία, όμως οι έρευνες των τελευταίων ετών έρχονται να αποδείξουν τις σημαντικές και θετικές για την υγεία επιδράσεις του ροδιού.

Από την αρχαιότητα ήταν γνωστές οι θεραπευτικές ιδιότητες του ροδιού. Πολλοί συγγραφείς όπως ο Θεόφραστος, ο Πλίνιος ακόμα και ο Όμηρος περιγράφουν τις επιδράσεις του ροδιού στην υγεία.
Οι σημερινές έρευνες της επιστήμης αυτά που αιώνες πριν έχουν διαπιστωθεί. Συγκεκριμένα μετά από χρόνια ερευνών αποκαλύπτεται ότι στο ρόδι και πιο συγκεκριμένα στον χυμό του ροδιού υπάρχουν πολλές αντιοξειδωτικές ουσίες όπως ανθοκυανίνες, τανίνες και πολυφαινόλες που φαίνεται να προστατεύουν από την αθηρωμάτωση.
Σύμφωνα με το Αμερικάνικο Ινστιτούτο κατά του καρκίνου ο χυμός του ροδιού μπορεί να συμβάλλει στην μείωση των επιπέδων της LDL (κακής χοληστερίνης) και κατά συνέπεια να μειώσει την παρουσία αθηρωμάτικής πλάκας και μάλιστα να μειώσει την αθηρωματική πλάκα ακόμη και σε αρτηρίες που έχουν ήδη υποστεί στένωση.
Έχει αποδειχθεί ότι με την κατανάλωση χυμού ροδιού παρουσιάζεται μείωση της υπάρχουσας αθηρωματικής βλάβης έως και 30%.

Οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες του ροδιού καταστέλλουν τον καρκίνο του προστάτη και του δέρματος. Σε αρκετές  με σημαντικότερη αυτή του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια του 2010 φαίνεται ότι ο χυμός του ροδιού εμποδίζει την μεταφορά των καρκινικών κυττάρων σε ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο του προστάτη μειώνοντας τις πιθανότητες μετάστασης του καρκίνου αυτού.
Σε μια προηγούμενη μελέτη του UCLA το 2006 αναφέρει ότι η κατανάλωση χυμού ροδιού μείωσαν τις τιμές του PSA.
Σύγχρονες έρευνες βεβαιώνουν ότι ο χυμός του ροδιού βελτιώνει την ηπατική λειτουργία συμβάλλοντας στην αποτοξίνωση.

ΑΡΤΗΡΙΑΚΗ ΥΠΕΡΤΑΣΗ

Σημαντική είναι η παρατήρηση ότι ο χυμός του ροδιού συμβάλλει, χρησιμοποιούμενο σε καθημερινή βάση, στην μείωση της διαστολικής πίεσης μέχρι και 36% και την συστολική μέχρι και  5%. Οι ιδιότητες αυτές σε συνδυασμό με την χαμηλή περιεκτικότητα του ροδιού σε Νάτριο και υψηλή περιεκτικότητα σε Κάλιο είναι ιδιαίτερα ευεργετικές για τους υπερτασικούς ασθενείς που λαμβάνουν διουρητικά φάρμακα και έχουν αυξημένες απώλειες  Καλίου λόγω της αυξημένης διούρησης.
Η αντιοξειδωτική και αντιγηραντική δράση του ροδιού φαίνεται να είναι και ο λόγος για τον οποίο το ρόδι αποτελεί βασικό συστατικό σε πολλές σειρές καλλυντικών.
Θερμιδικά ο χυμός του ροδιού είναι εξαιρετικά χαμηλός θερμιδικά (68 θερμίδες σε 100 γρ. καρπού.

ΧΡΗΣΗ

Η κατανάλωση του ροδιού είναι εξαιρετικά χρονοβόρος διαδικασία αφού απαιτεί να αποκολληθεί ο καρπός από τοίχωμα του καρπού παρ’ όλα αυτά είναι προτιμότερη αυτή η διαδικασία από την κατανάλωση έτοιμου χυμού.
Ο χυμός του ροδιού υπερτερεί από οποιοδήποτε άλλο χυμό και έχει καλύτερη περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες ακόμη και από το κόκκινο κρασί, το πράσινο τσάι και τον χυμό του πορτοκαλιού.
Γνωρίζουμε ότι τροφές πλούσιες σε σίδηρο είναι το σπανάκι και οι φακές, εν τούτοις η μορφή του σε αυτές τις τροφές είναι τέτοια που δεν απορροφάται καλά όπως για παράδειγμα ο σίδηρος του κρέατος. Το ρόδι δημιουργεί το απαραίτητο όξινο περιβάλλον που επιτρέπει στον φυτικό αυτό σίδηρο να απορροφάται στον μέγιστο βαθμό.

ΠΗΓΗ : WINMAG T13, ΚΑΡΑΚΩΣΤΑ ΝΕΚΤ